Nastupno predavanje: Hladni atomi i kvantne tehnologije Ticijana Ban
Institut za fiziku, Zagreb
05.10.2017. u 15:00h
IF - predavaonica u zgradi Mladen Paić

Hladni atomi imaju vrlo značajnu ulogu u temeljnim i primjenjenim istraživanjima. Danas se (ultra)hladni atomski sustavi koriste kao standardni alat u područjima od atomske i molekulske fizike, do fizike čvrstog stanja i elementarnih čestica. S druge strane, hladni atomi su najvažnija komponenta u najtočnijim satovima, najpreciznijim navigacijskim uređajima i najosjetljivijim senzorima. Koriste se u aplikacijama u svemiru i temelj su realizacije budućih kvantnih informacija i kvantnih tehnologija.
Postoji mnogo konceptualnih i tehnoloških izazova koji su sastavni dio istraživanja u području hladnih atoma. Međutim, postoji jedna stvar koja je srž eksperimenata s hladnim atomima, a to je svjetlost. Bez sposobnosti vrlo preciznog upravljanja i detekcije svjetlosti, polje hladnih atoma ne bi postojalo.
Vrlo precizno upravljane, detekcija svjetlosti, te njezino međudjelovanje s hladnim atomima predstavljaju okosnicu ovog predavanja. Predstavit ću vam rezultate istraživanja provedenih na Institutu za fiziku u posljednjih pet godina, od otvaranja eksperimentalnog područja hladnih atoma do istraživanja optomehanike uzrokovane kontinuiranim laserima i optičkim frekventnim češljem.
Navedena istraživanja poslužila su kao temelj za osmišljavanje jedinice za Kvantne tehnologije u okviru Centra za napredne laserske tehnike (CALT). Predstavit ću perspektive budućih istraživanja, kao i njihovu usklađenost sa strategijom razvoja EU kroz budući Quantum Technology Flagship.

IF Ⓒ 2017 Ndoc Deda