Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Nastupno predavanje: Dijagnostika i primjena hladne plazme Dr.sc. Dean Popović
Institut za fiziku
23.03.2022. u 15:00h
Institut za fiziku, online, Teams

Hladne neravnotežne plazme u zadnjih dvadesetak godina sve su više predmet istraživanja u fizici plazme, ali i u drugim disciplinama. Sve je veći broj potencijalnih (ali i postojećih) primjena, poput onih u biomedicini, prehrambenoj tehnologiji, poljoprivredi, sintezi i obradi materijala, pročišćavanju voda i drugih. Ono što hladne neravnotežne plazme čini posebnima jest niska (često sobna) temperatura teških čestica i visoka temperatura elektrona što dovodi do prisustva velikog broja različitih radikala u plazmi, kao i pobuđenih atoma/iona, metastabila, ali i fotona. Upravo niska temperatura iona i neutrala vrlo je važan faktor u primjeni ovih plazmi jer su time one pogodne za tretman osjetljivih materijala (npr. bioloških tkiva).

Da bi se bolje razumjeli procesi u plazmi, potrebne su eksperimentalne tehnike koje između ostalog pružaju uvid u vremensku i prostornu evoluciju različitih vrsta u plazmi, bili to elektroni, pobuđeni atomi, ioni ili molekule. Dosad se kao najbolji pristup pokazala optička (laserska) spektroskopija koja je selektivna na određenu vrstu čestica, tj. kvantne prijelaze u istima. Tu je najčešće riječ o optičkoj emisijskoj spektroskopiji, laserski induciranoj fluorescenciji (LIF i TALIF), Thomsonovom raspršenju, te nizu spektroskopija koje koriste optički rezonator za povećanje apsorpcijskog puta (npr. CRDS – Cavity Ring-Down Spectroscopy).

U svom predavanju govorit ću o radu na novoj eksperimentalnoj tehnici za detekciju vrlo niskih koncentracija elektrona u atmosferskom plazmenom mlazu, ispod razine detekcije postojećih tehnika. Tehnika je bazirana na efektu laserski inducirane lavinaste ionizacije. Također ću govoriti i o važnosti dijagnostike plazme za vrijeme interakcije plazme i materijala što često dovodi do promjene svojstava same plazme. U tom kontekstu, predstavit ću rezultate vezane za mjerenje koncentracija helijevih metastabila u plazmenom mlazu helija, optičku emisijsku spektroskopiju plazme za vrijeme tretmana vode te optimizacije samog tretmana vode. Spomenut ću i rezultate suradnje s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom i Tekstilno-tehnološkim fakultetom u Zagrebu, te ukratko predstaviti plan budućeg istraživanja na Institutu za fiziku.

Predavanje će se održati putem Teams aplikacije. Poveznica putem koje se može pratiti predavanje:

Dr. sc. Dean Popović nastupno predavanje Znanstveni suradnik

Preporuča se pratiti predavanje putem internet preglednika, bez prijavljivanja u AAI@EduHr. Prijavljivanje u AAI sustav može onemogućiti priključivanje Teams sastancima na drugim institucijama. Ako preglednik traži prijavu u AAI sustav, koristite alternativni preglednik.

IF Ⓒ 2017