Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Nastupno predavanje: Fotokataliza organskih boja pomoću laserski sintetiziranih nanočestica Dr. sc. Nikša Krstulović
Institut za fiziku
20.11.2023. u 14:00h
Institut za fiziku, predavaonica 1. krila Instituta i putem interneta

nik

Plazmene i laserske tehnologije i primijenjena istraživanja poprimaju sve veće zanimanje u razvoju naprednih materijala nove generacije zbog svojih jedinstvenih svojstava, široke primjene i učinkovitosti. 

Laserska sinteza nanočestica temelji se na procesu laserske ablacije metalnih meta uronjenih u tekućine i poznata je kao svestran i ‘zelen’ način sinteze što omogućuje sintezu čistih nanočestica vrlo širokog spektra materijala. Zbog velike čistoće veća im je i aktivna površina koja sudjeluje u reakcijama te zbog toga često pokazuju veću katalitičku aktivnost u odnosu na konvencionalno sintetizirane nanočestice. 

Poluvodiči su, zahvaljujući postojanju zabranjenog pojasa, materijali s najizraženijim fotokatalitičkim svojstvima, a najznačajniji su TiO2 i ZnO. No, veliki problem u većini mogućih primjena je potreba za UV zračenjem, koje nije u dovoljnoj mjeri prisutno u Sunčevoj svjetlosti. Stoga se veliki napori ulažu u razvoj nanočestica koje će se moći aktivirati pomoću vidljive svjetlosti, a što uključuje njihovo dopiranje ili sintezu metalnih i metal-oksidnih nanočestica u heterospojevima. U ovome predavanju predstavit ću inovativni način sinteze dvokomponentnih nanočestica gdje se dopirane nanočestice sintetiziraju laserskom ablacijom u tekućini specijalno proizvedenih meta pomoću pulsne laserske depozicije tankih filmova, a metal i metal-oksidne nanočestice pomoću istovremene laserske ablacije pripadnih meta u tekućini. Naglasak će biti na fotokatalizi organskih boja pomoću TiO2 i ZnO:Ag odnosno ZnO+Ag nanočestica.

Ukratko ću predstaviti i ostale rezultate vezane uz modeliranje koloidnih otopina, inkorporaciju nanočestica u polimere, tretman umjetnina pomoću atmosferskog plazmenog mlaza i angažman u projektu EUROfusion kao i buduće planove istraživanja. 

 

Nastupno predavanje će se održati u predavaonici u 1. krilu Instituta.

Predavanje ćete moći pratiti i putem Zoom-a:

https://us06web.zoom.us/j/89220355465?pwd=7oY0jb3ENmpQmQSJwoDrlh71iFrwFl.1

Meeting ID: 892 2035 5465

Passcode: 964387

 
Predsjednik Znanstvenog vijeća Instituta za fiziku
dr. sc. Damir Starešinić
IF Ⓒ 2017