Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Nastupno predavanje: Hlađenje atoma frekventnim češljem Doc. dr. sc. Damir Aumiler
Institut za fiziku, Zagreb
10.03.2021. u 11:00h
Online - Teams

Lasersko hlađenje i zarobljavanje dovodi atomsku i molekulsku fiziku do jedne od najzanimljivijih granica u znanosti, s primjenama koje sežu od atomske interferometrije i optičkih frekventnih standarda sve do visoko preciznih spektroskopskih metoda i ultrahladne kemije. Bez obzira na vrlo veliku važnost, tehnike laserskog hlađenja ograničene su na atome s jednostavnom energijskom strukturom i zatvorene prijelaze koji su dostupni sadašnjim kontinuiranim laserima. Vrste atoma koje je trenutno moguće laserski hladiti su prilično “egzotične” jer nisu ni iznimno raširene u svemiru (ni na Zemlji, ni u ljudskom tijelu), niti su od posebnog interesa izvan atomske i molekulske fizike, npr. kemičarima ili biolozima. Nedostatak dovoljno snažnih kontinuiranih lasera u dubokom ultraljubičastom području znači da lasersko hlađenje i zarobljavanje trenutno nije dostupno za najzastupljenije atome u organskoj kemiji: vodik, ugljik, kisik i dušik. Stoga je lasersko hlađenje atoma s kompleksnijom energijskom strukturom te molekula, ili jednostavnih atoma s jakim kružnim prijelazima u vakuumskom ultraljubičastom dijelu spektra, još uvijek eksperimentalno vrlo izazovno.

U sklopu predavanja bit de izloženo kako se spomenutim problemima može pristupiti pomoću femtosekundnih ili pikosekundnih lasera sa spregnutim modovima i visokom repeticijom pulseva koji proizvode optički frekventni češalj. Vrlo precizni i pravilni spektar frekventnog češlja oponaša korištenje više fazno spregnutih kontinuiranih lasera te stoga omogućuje simultano lasersko hlađenje u više kanala. Poseban naglasak bit de stavljen na istraživanje međudjelovanja atoma s nizom ultrakratkih laserskih pulseva (tj. frekventnim češljem), počevši od teorijskog modeliranja međudjelovanja, preko izračuna radijativne sile na atome i temperature hlađenja, sve do prvih eksperimentalnih realizacija te razvoja novog laserskog sustava za hlađenje atoma na Institutu za fiziku.

U okviru nastupnog predavanja bit de predstavljen i kratak pregled moje ukupne znanstvene aktivnosti, uključujući istraživanja iz područja klasične i laserske spektroskopije alkalijskih para, nelinearnih pojava pri propagaciji ultrakratkih laserskih pulseva kroz guste alkalijske pare te vremenski razlučive laserske fluorescentne mikroskopije.

Predavanje će se održati putem Teams aplikacije. Poveznica putem koje se može pratiti predavanje:

Doc. dr. sc. Damir Aumiler nastupno predavanje Znanstveni savjetnik

Preporuča se pratiti predavanje putem internet preglednika, bez prijavljivanja u AAI@EduHr. Prijavljivanje u AAI sustav može onemogućiti priključivanje Teams sastancima na drugim institucijama. Ako preglednik traži prijavu u AAI sustav, koristite alternativni preglednik.

 

IF Ⓒ 2017