Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 21.10.2019.

Novi projekt na našem Institutu

Kolega dr. Hrvoje Skenderović voditelj je međunarodnog projekta ”Biological and bioinspired structures for multispectral surveillance” kojeg financira NATO-Science for Peace and Security Programme. Projekt će trajati tri godine i na njemu će surađivati dr. Nazif Demoli, dr. Mario Rakić, dr. Jadranko Gladić, m.sc. Denis Abramović i mag.phys. Mateo Forjan zajedno s kolegama s beogradskog Instituta za fiziku. 

Projekt traje od 15.10. 2019. – 15.10.2022. i odvija se u suradnji s kolegama s Instituta za fiziku iz Beograda koje vodi dr. Dejan Pantelić. 

Projekt je inspiriran mikronskim lamelama u krilima leptira. Uslijed obasjavanja ovakvih struktura elektromagnetskim zračenjem dolazi  do otklona od ravnotežnih položaja koji su pojačani termoforezom okolnog plina. Otkloni mogu biti registrirani holografskom metodom i poslužiti za oslikavanje (imaging) upadnog zračenja. Cilj  projekta je izrada multispektralne kamere utemeljene na mreži mikrolamela i holografskog očitanja, što će doprinijeti miru i sigurnosti. 

 

Više na poveznici

 

Nato2

IF Ⓒ 2017