Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 14.07.2020.

Institut za fiziku na popisu EU znanstvene infrastrukture u programu Obzor Europa

Institut za fiziku našao se, zahvaljujući projektu Centra za napredne laserske tehnike i članstvu u Laserlab Europe konzorciju, na popisu znanstveno-istraživačkih institucija koje participiraju u Europskoj infrastrukturi analitičkog istraživanja (eng. Analytical Research Infrastructures of Europe – ARIE)  unutar okvirnog programa Obzor Europa. Ovo je veliki uspjeh za Institut za fiziku, imajući u vidu da je Institut za fiziku, uz Institut Ruđer Bošković,  jedina nacionalna institucija čiji je infrastrukturni potencijal prepoznat u okviru okvirnog programa za nadolazeće razdoblje.

Ideja o objedinjenom, zajedničkom i komplementarnom pristupu europskoj istraživačkoj infrastrukturi proizašla je iz visoko postavljenih ciljeva Obzora Europa programa koji prepoznaju mogućnost prekogranične suradnje između europskih infrastrukturnih centara ključnim u brzom i uspješnom rješavanju zadanih istraživačkih problema na dobrobit europskih građana.

Radni dokument Europske infrastrukture analitičkog istraživanja predviđa osnivanje europskog otvorenog znanstvenog oblaka koji će omogućiti besplatni pristup korisnika bazama podataka, otvorenim mrežama za razmjenu znanja i vještina, koordinaciju pristupa infrastrukturi, pomoć u pripremi uzoraka i planiranju mjerenja u stvarnom vremenu. Na taj način pojednostavnit će se pristup infrastrukturi, uz smanjenu potrebu za putovanjima. Kao dio tih nastojanja, također se razmatra mogućnost prioritetnog pružanja pristupa infrastrukturi za one znanstvene teme koje su društveno relevantne.

Europska infrastruktura analitičkog istraživanja uključuje preko 40.000 znanstvenika, 120 istraživačkih jedinica organiziranih u sedam udruženja koji osiguravaju pristup raznolikoj znanstvenoj infrastrukturi- od snažnih fotonskih izvora poput sinhrotrona i laserskih sustava, neutronskih izvora, izvora iona i drugih izvora čestičnog zračenja do sofisticiranih mikroskopskh postava i postava u visokim magnetskim poljima.  Svi oni predstavljaju centre znanstvene i tehnološke izvrsnosti koji pružaju usluge mjerenja rastućem broju korisnika iz industrijskih i akademskih krugova u različitim područjima djelovanja- od fizike, energetike, inženjerstva, znanosti o okolišu do biomedicine, zdravlja, hrane i kulturnog naslijeđa gdje se uvidom u materijale i živu materiju naprednim alatima podupiru istraživanja potrebna za uspjeh misija Obzor Europa programa.

Poveznica na dokument Nacrt zajedničkih stajališta Europske infrastrukture analitičkog istraživanja možete naći na slijedećoj poveznici.

IF Ⓒ 2017