Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 20.01.2020.

Početak projekta ''Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji''

Institut za fiziku (IF) zajedno s Institutom Ruđer Bošković (IRB) partner je Veleučilištu u Slavonskom Brodu (VUSB) na projektu ‘Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji’ vrijednom skoro tri milijuna kuna.  Nakon svečanog potpisivanja ugovora, na IRB-u je u utorak (14.1.)  održan prvi partnerski sastanak koji je obilježio uspješan početak projekta.

Bespovratna sredstva na ovom projektu u iznosu od 2. 467.518 kn osigurana su u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru OPKK-a pri čemu je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) upravljačko tijelo odgovorno za upravljanje i provedbu OPKK-a,  Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE) posredničko tijelo prve razine, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) posredničko tijelo druge razine.

Konačni cilj ovog projekta je istražiti utjecaj načina uzgoja na morfološka i kvalitativna svojstva poljoprivrednih kultura s ciljem izdavanja preporuka za postizanje visokih prinosa u ekološkom načinu proizvodnje prilagođenom klimatskim promjenama u Slavoniji.

Znanstvenici s IF-a, dr. sc. Slobodan Milošević, dr. sc. Mario Rakić  i dr. sc. Dean Popović bit će odgovorni za aktiviranje vode hladnom plazmom, dok je detekcija slobodnih radikala i paramagnetskih centara induciranih takovim tretmanom promatranih sustava u domeni istraživačkog tima Laboratorija za magnetske rezonancije Zavoda za fizičku kemiju IRB-a: dr.sc. Marine Ilakovac Kveder, dr. sc. Dijane Žilić, dr. sc. Dalibora Merunke, dr. sc. Dejane Carić i dr. sc. Srećka Valića. Molekularno-biološku karakterizaciju biljaka provodit će dr. sc. Dunja Šamec, dr. sc. Branka Salopek Sondi, dr. sc. Ana Smolko i dr. sc. Iva Pavlović iz Laboratorija za kemijsku biologiju Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a.

Prijenos  postupaka iz laboratorijskih u realne poljoprivredne uvjete provest će znanstvenici Veleučilišta u Slavonskom Brodu predvođeni dr. sc. Krunoslavom Mirosavljevićem i dr. sc. Božicom Japundžić Palenkić.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Poveznica na stranicu: Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji

 

 

logotipovi-za-web_i1200

 

 

IF Ⓒ 2017