Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 12.07.2021.

Na Institutu instaliran novi Sustav za mjerenje magnetskih svojstava - MPMS3

Na Institutu za fiziku uspješno je dovršena instalacija novog Sustava za mjerenje magnetskih svojstava Quantum Design MPMS3. Nabavu uređaja financirao je kroz projekt KaCIF Operativni program Konkurentnost i kohezija Europskog fonda za regionalni razvoj.

MPMS3_02

Sustav za mjerenje magnetskih svojstava MPMS3 je uređaj koji služi za mjerenje magnetskih svojstava različitih vrsta uzoraka u širokom temperaturnom području (0.4K – 1000K), u magnetskim poljima do 7T i pod visokim tlakovima. Uz uređaj je nabavljena i opcija He3 hladnjaka kojom je moguće postizati temperature niže od 1.8K što ovaj uređaj čini jedinstvenim u cijeloj Hrvatskoj. Vrijednost uređaja iznosi 7.445.500,00 kn.

Sustav za mjerenje magnetskih svojstava dio je kapitalne opreme kojom se oprema nova ustrojstvena jedinica Instituta za fiziku –  Odsjek za istraživanje materijala u ekstremnim uvjetima. Uređaj će omogućiti znanstvenicima Instituta za fiziku mjerenja magnetskih svojstava u dosad nedostižnim vrijednostima niskih temperatura, magnetskih polja i visokih tlakova.

MPMS3 instalacija

IF Ⓒ 2017