Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 17.12.2021.

Institutu za fiziku odobren projekt prijavljen na natječaj Quantera 2021

Konzorcij QuantERA (ERA-NET Cofund in Quantum Technologies) u svibnju je objavio treći po redu natječaj za podnošenje projektnih prijedloga u području kvantnih informacijskih i komunikacijskih znanosti i tehnologija uz sufinanciranje Europske komisije. Natječaj je obuhvatio dvije osnovne teme: (1) Kvantne pojave i kvantni resursi i (2) Primijenjena kvantna znanost.
U natječaju je sudjelovalo 36 organizacija za financiranje istraživanja iz 27 zemalja, a podneseno je 128 transnacionalnih projektnih prijedloga s ukupnim proračunom od 132 milijuna EUR. Nakon provedenog dvorazinskog vrednovanja ukupno je prihvaćeno 39 projektnih prijedloga, što je najveći broj projekata ikad prihvaćenih u okviru jednog QuantERA natječaja. Na popisu odobrenih projekata po prvi put se nalazi i jedan u kojem sudjeluje hrvatski istraživački tim. Dr. sc. Neven Šantić s Instituta za fiziku predvodit će hrvatski dio istraživanja u okviru projekta NImSoQ: New Imaging and control Solutions for Quantum processors and metrology, koji se provodi u suradnji s partnerima iz Poljske i Njemačke. 
Cilj projekta je dizajn, izgradnja prototipa i validacija kroz upotrebu u vrhunskim istraživanjima nove kamere prilagođene zahtjevima očitanja i kontrole qubita u atomskim sustavima. Ova kamera, zajedno s namjenskim sustavom upravljanja, bit će ključni uređaj koji će omogućiti realizaciju naprednih kvantnih algoritama, protokola s multiqubit operacijama i ispravljanja pogrešaka u arhitekturama koji se temelje na qubitima hladnih atoma ili zarobljenih iona. Hrvatski partner s Instituta za fiziku će potvrditi performanse nove kamere i kontrolnog sustava u novoj shemi ispitivanja hibridnog atomskog sata, s ciljem radikalnog poboljšanja njegove kratkoročne stabilnosti.

Čestitamo na uspješnoj prijavi!

Quantera

IF Ⓒ 2017