Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 11.04.2022.

Održan 3. Info dan AVACS

Na Sveučilištu u Slavonskom Brodu održan je, 07. travnja 2022. godine, 3. Info dan projekta “Prilagodba povrtnih kultura novim agrometeorološkim uvjetima u Slavoniji” (kodni broj: KK.05.1.1.02.0004), u svrhu podizanja svijesti šire javnosti o utjecaju klimatskih promjena kao i mogućnostima prilagodbe na njih. Projekt se provodi u suradnji s partnerima Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku iz Zagreba u cilju provedbe primijenjenih istraživanja analize stresa i mogućnosti prevladavanja tog stresa korištenjem naprednih tehnoloških rješenja poput plazmom aktivirane vode. S našeg Instituta u programu je sudjelovao dr.sc. Mario Rakić kao član projektnog tima kojeg vodi dr.sc. Slobodan Milošević.

Uz nositelja projekta, projektne aktivnosti predstavili su i partneri na projektu s IRB-a i Instituta za fiziku, a svojim sudjelovanjem Info dan uveličali su dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a i dr. sc. Osor Barišić, ravnatelj Instituta za fiziku.

Ovom prilikom potpisan je Sporazum između Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Instituta za fiziku i IRB-a, u području zajedničke suradnje u svrhu razvijanja obrazovnih, znanstvenih i drugih oblika međusobne suradnje u području visokog obrazovanja i znanosti u skladu sa zajedničkim interesima.

Tijekom 3. Info dana predstavljene su popularne teme vezane za prisutne klimatske promjene i mogućnosti financiranja prilagodbe tim promjenama te opasnostima koje donose u cilju održive proizvodnje hrane i zaštite okoliša. Svoja iskustva i istraživanja na temu klimatskih promjena prezentirali su Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije, Marina Kršić iz Ministarstva poljoprivrede te Milan Glišić sa Akademije strukovnih studija Šabac.

Na 3. Info danu bili su prisutni dionici projekta iz jedinica lokalne samouprave, akademskih institucija i obiteljskih gospodarstava te studenti koji su također informirani o realiziranim projektnim aktivnostima te o aktivnostima koje slijede u narednom razdoblju.

Nakon završetka programa, otvorena je diskusija između prisutnih dionika i stručnog tima projekta tijekom koje su se razmijenila razna iskustva i prijedlozi.

Organizacija Info dana sufinancirana je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.2020. iz Europskog fona za regionalni razvoj.

Poveznica na događaj

Održan 3. Info dan.pdf

avacs-body-foto_i1200

 

IF Ⓒ 2017