Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 12.11.2014.

Centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore

Institut za fiziku sudionik u jednom od sedam centara izvrsnosti

Na 5. sjednici Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj održanoj 10.11.2014. ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar proglasio je sedam znanstvenih centara izvrsnosti, među kojima je najveći Centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore (CEMS). Riječ je o centru koji ujedinjuje istraživače u četiri ključne istraživačke jedinice: fotoniku i kvantnu optiku, nove funkcionalne materijale, fiziku i tehnologiju ionskih snopova, te grafen i srodne dvodimenzionalne strukture. Prve tri istraživačke jedinice vodit će znanstvenici sa Instituta Ruđer Bošković: dr.sc. Mario Stipčević, dr.sc. Mile Ivanda i dr.sc. Milko Jakšić.

Istraživački tim usmjeren na grafen i srodne 2D strukture (G2D) vodit će dr.sc. Marko Kralj s Instituta za fiziku. Grafen i njegove potencijalne primjene u posljednjih 10 godina u fokusu su istraživačkog interesa mnogih znanstvenika, a otkrića čitavih klasa novih 2D kristala u posljednjih par godina još više intenzivira ta istraživanja. Potencijal grafena i novih 2D struktura prepoznat je globalno, primjerice EU ciljano namjerava investirati milijardu Eura u periodu 2013-2023 u smjeru budućih tehnologija baziranih na grafenu. Grafen i 2D materijali sve se češće spominju i u kontekstu zelenih tehnologija, primjerice kao platforma za buduće super-učinkovite sunčeve ćelije ili visoko-isplative baterije. Tim od 12 istraživača sa Instituta za fiziku (M. Kralj, D. Aumiler, T. Ban, A. Šiber, T. Vuletić, I. Živković), Instituta Ruđer Bošković (M. Buljan, I. Bogdanović-Radović, A. Gajović, I. Halasz, P. Lazić) i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (H. Buljan), koji čine jezgru ove istraživačke jedinice, prepoznali su potencijal udruženog istraživanja tih materijala. Misija je osigurati okvir za vrhunsku razinu istraživanja te kompetitivnost na međunarodnoj razini koja je usmjerena na nove 2D materijale. Cilj G2D jedinice je okupiti tim znanstvenika sposobnih za privlačenje financiranja iz najkompetitivnijih EU i drugih međunarodnih izvora te promociju istraživanja koje je, između ostalog, motivirano s primjenama od direktnog interesa za hrvatski hi-tech, malo i srednje poduzetništvo te industrijski sektor.

Mozaička ilustracija nekih dosadašnjih rezultata i metoda koje će fokusirano biti primjenjivane u CG2 jedinici CEMS centra.

IF Ⓒ 2017