Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 06.07.2018.

Početna konferencija projekta CALT – Centar za napredne laserske tehnike

U Zagrebu je u petak 6. srpnja 2018. godine u prostorima Ministarstva znanosti i obrazovanja održana početna konferencija projekta CALT – Centar za napredne laserske tehnike, koja je okupila više od 80 sudionika iz akademske zajednice, kao i nacionalnih institucija te tvrtki zainteresiranih za istraživanja temeljena na naprednim laserskim tehnikama.

(8)

U pozdravnom govoru, prisutnima su se obratili državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić, zatim Dragan Jelić, dipl. ing. stroj., pomoćnik ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Iva Kovač, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Nakon pozdravnih govora, ravnatelj Instituta za fiziku dr. sc. Marko Kralj je predstavio Institut za fiziku, nakon čega je voditelj projekta dr. sc. Damir Aumiler sudionike konferencije upoznao s projektom CALT te budućim aktivnostima Centra CALT.

Uslijedilo je izlaganje prof. dr. sc. Tommasa Calarca, voditelja projekta The Quantum Support Action koji se odvija u okviru programa H2020 FET Flagship on Quantum Technologies te potom izlaganje prof. dr. sc. Claes-Görana Wahlströma, voditelja konzorcija LaserLab-Europe koji okuplja 33 vodeće institucije u interdisciplinarnim istraživanjima temeljenim na laserima.

CALT – Centar za napredne laserske tehnike je strateški projekt Republike Hrvatske u području znanstvene infrastrukture sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Glavni cilj projekta CALT je uspostava i opremanje suvremenog znanstveno-istraživačkog centra CALT specijaliziranog u području naprednih laserskih i optičkih tehnika. Buduće aktivnosti Centra usmjerene su na istraživanje, edukaciju i pružanje otvorenog pristupa opremi, s naglaskom na društveno relevantna pitanja kroz planirane istraživačke aktivnosti vezane za okoliš, hranu, zdravlje, energiju i sigurnost. Ukupna vrijednost projekta je 121.304.417,38 kn od čega su bespovratna sredstva 121.297.812,38 kn, a projekt će se provoditi u razdoblju od 1. kolovoza 2017. do 31. siječnja 2021. godine.

 (10) (11)

IF Ⓒ 2017