Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 04.05.2018.

Institut za fiziku posjetila Stručna misija CERN-a

Nakon što je gostima ravnatelj općenito predstavio Institut za fiziku te istraživačku jedinicu G2D Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore čiji je voditelj, dr. sc. Damir Aumiler voditelj CALT projekta i dr.sc. Nikolina Novosel voditeljica KaCIF projekta, predstavili su ta dva ključna infrastrukturna projekta financiranih iz ERDF fondova. Gosti su za zanimanjem pratili predstavljanja i diskutirali detalje pojedinih projekata. Potom je uslijedio obilazak laboratorija Instituta prema željama gostiju, te su predstavljeni neki od laboratorija u čemu su sudjelovali dr.sc. Đuro Drobac, dr.sc. Tomislav Ivek, dr.sc. Ticijana Ban i dr.sc. Nataša Vujičić.  

S CERN-om Institut za fiziku do sada nije imao suradnju, a Hrvatska je među 38 zemalja koje surađuju s tom organizacijom na temelju ugovora o suradnji. Trenutno je Hrvatska u fazi pregovora o punom članstvu u toj organizaciji u kojoj su trenutno 22 zemlje.  

Europski laboratorij za fiziku čestica ili CERN najveći je istraživački laboratorij na svijetu, kojeg je 1954. godine osnovalo Europsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire – CERN).  

IF Ⓒ 2017