Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 28.05.2018.

Potpisivanje Ugovora za projekt KaCIF

U ponedjeljak, 28. svibnja 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih 39.558.639,75 kuna projektu „Kriogeni centar Instituta za fiziku – KaCIF” u sklopu „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ financiranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

kacif-3

Projekt KaCIF provest će se na Institutu za fiziku gdje će ojačati znanstveno-istraživačke i razvojne kapacitete unaprjeđenjem postojećih i razvojem novih tehnika za istraživanje materijala u ekstremnim uvjetima koja se u području fizike kondenzirane materije koriste za temeljna i primijenjena istraživanja. Modernizacijom istraživačke infrastrukture, kao i zapošljavanjem znanstvenika, doktoranada i poslijedoktoranada, koji će koristiti nove laboratorije Instituta za fiziku za provođenje istraživanja, ostvarit će se organizacijska reforma eksperimentalne fizike kondenzirane materije na Institutu za fiziku.  Provedba projekta KaCIF izravno će doprinijeti povećanju kvalitete, opsega i relevantnosti istraživačkih aktivnosti u području niskotemperaturne fizike na Institutu za fiziku. Projekt KaCIF također je platforma za jačanje gospodarski motiviranih znanstvenih istraživanja u Republici Hrvatskoj kroz inovacije, tehnološka rješenja za industriju, patentne prijave i spin-off inicijative u suradnji s gospodarskim partnerima.

kacif-2

Projekt KaCIF prijavljen je na Poziv „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija”, KK.01.1.1.02, kojeg je 8. svibnja 2017. godine objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pokrenut unutar prioritetne osi 1 Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija, Specifičnog cilja 1a1 Povećana sposobnost sektora za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) za provođenje istraživanja vrhunske kvalitete i zadovoljavanje potreba gospodarstva Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, financiranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Potpisivanjem Ugovora projektu KaCIF dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 39.558.639,75 kuna.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je novih milijardu kuna iz EU fondova za vrhunsku opremu i znanstvenu infrastrukturu, a u sklopu svečanosti uz projekt KaCIF potpisano je još 16 ugovora s drugim znanstvenim insitucijama. 

Svečanom potpisivanju Ugovora za projekt KaCIF s ministricom znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženkom Divjak prisustvovali su ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petrić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, ravnatelj Instituta za fiziku dr. sc. Marko Kralj, prijašnji ravnatelj Instituta dr. sc. Slobodan Milošević te predstavnici KaCIF projektnog tima – voditeljica KaCIF-a dr. sc. Nikolina Novosel i začetnik projekta dr. sc. Mladen Prester.

 Vijest na portalu Dnevnik.hr   

 

 trakica-web

IF Ⓒ 2017