Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Znanstvene vijesti — 07.09.2015.

Eksperimentalna realizacija sintetske Lorentzove sile

Časopis Scientific Reports nedavno je objavio rezultate eksperimenata na hladnim atomskim plinovima koji su provedeni na Institutu za fiziku. Neven Šantić, Tena Dubček, Damir Aumiler, Hrvoje Buljan i Ticijana Ban opisuju kako se neutralni atomi ohlađeni na temperature od samo par desetaka µK iznad apsolutne nule pod utjecajem laserskog svjetla mogu ponašati kao nabijene čestice u magnetskom polju. Kako se to točno radi možete pročitati u samom članku na http://www.nature.com/articles/srep13485.

Pod utjecajem magnetskog polja nabijene čestice osjećaju silu okomitu na njihovu brzinu koja im zakreće putanju. Ta tzv. Lorentzova sila od posebne je važnosti za razumijevanje sustava s mnoštvom nabijenih čestica, kao što su npr. problemi u fizici plazme. U nedavnom eksperimentu istraživači iz Zagreba su ostvarili  sintetsku Lorentzovu silu koja djeluje na neutralne atome osvijetljene laserskim svjetlom.

Sila je ostvarena u sistemu s hladnim, ali klasičnim, atomskim plinom zarobljenim u magneto-optičkoj stupici (MOT). Istraživanje je od velikog interesa za stvaranje klasičnih emulatora kojima bi se simulirali kompleksni klasični sistemi kao što su tokamak ili astrofizički objekti.

Eksperimentalni dio tima vodila je dr. Ticijana Ban sa Instituta za fiziku a teorijski dio tima prof. dr. sc. Hrvoje Buljan s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanje je financirano projektom Jedinstvo uz pomoć znanja (UKF) 5/13, glavni istraživači Buljan (PMF-SuZG) i Soljačić (Massachusetts Institute of Technology, MIT).

2015-ticijana-2

 

IF Ⓒ 2017