Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Vijesti — 30.08.2017.

CESPC-7 – Međunarodni znanstveni simpozij o kemiji plazme

CESPC_7-L

CESPC je međunarodni simpozij koji se održava svake dvije godine, uz podršku Centralne Europske Inicijative (www.cei.int) . Dosadašnji skupovi održani su u Poljskoj (Gdansk, 2006), Republici Češkoj (Brno, 2008), Ukrajni (Kyiev, 2009), Srbiji (Zlatibor, 2011), Mađarskoj (Balatonalmadi, 2013) i  Italiji (Bressanone, 2015). Teme simpozija obuhvaćaju fundamentalne probleme istraživanja plazme, modeliranje i dijagnostiku, nove materijale, energetske tehnologije, zaštitu okoliša, bio medicinske plazma tehnologije, te po prvi puta nove plazma tehnologije u proizvodnji hrane i poljoprivredi. CESPC7 pruža otvoreno okružje za povezivanje istraživača širokog područja rada (kemije, fizike, inženjerstva, znanosti o materijalima, biologije, medicine, biotehnologije), kako bi razvijali nove ideje u izrazito interdisciplinarnom području kemije plazme. Četverodnevni format simpozija pruža odlične mogućnosti za formalne prezentacije i neformalne rasprave.

Ovogodišnji simpozij okuplja preko stotinu sudionika iz 24 europske i svjetske države. Znanstveni program obuhvaća deset pozvanih predavanja renomiranih svjetskih istraživača, 32 usmena saopćenja i 51 poster saopćenje.

Pored Centralne Europske Inicijative skup je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

CESPC7 pictures and media materials

Kontakti:

Slobodan Milošević, tel. + 385 (0)1 4698802;     Email: slobodan@ifs.hr

Nikša Krstulović;     tel. + 385 (0)1 4698850];     Email: niksak@ifs.hr

 

Tehnički organizator: PBZ Card d.o.o., putnička agencija

Kontakti: Martina Fresl, Mirela Gašpar

Tel. : +385(0)1 6124 222, +385 (0)1 6363 058

Fax.: +385(0)1 6363 099

E-mail: travel@pbzcard.hr

Linkovi i dodatne informacije:

http://cespc7.org/

http://www.ifs.hr/

http://www.ifs.hr/activities/konferencije/2016-the-seventh-central-european-symposium-on-plasma-chemistry-cespc-7/

https://www.conference-service.com/conferences/hr/plasma-and-gas-discharge-physics.html

CEI – Centralna Europska Inicijativa

Centralna Europska Inicijativa (CEI), osnovana u Budimpešti 11. studenog 1989. je međuvladin forum posvećen podržavanju Europskih integracija putem suradnje između svojih članica sa Europskom Unijom, drugih zainteresiranih javnih institucija ili privatnih i ne-vladinih organizacija (NGOs), kao i sa međunarodnim i  regionalnim organizacijama. Kako bi ponudila čvrsti doprinos Europskim integracijama, CEI kombinira multilateralnu diplomaciju i upravljanje projektima, i kao davalac i kao primalac. Njena međunarodna i geografska pozicija omogućava CEI da djeluje kao most između europskih makro regija.

18 je članica CEI inicijative : 10 EU članica: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Mađarska, Italija, Poljska,  Rumunjska, Slovačka, Slovenija. 8 non-EU članica: Albanija, Bjelarusija, Bosna i Herzegovina, Makedonija, Moldovija, Crna gora, Srbija, Ukrajna.

(više www.cei.int)

Kemija plazme (engl. plasma chemistry) – interdisciplinarno područje znanosti koje se bavi kemijskim procesima u plazmi. Pod plazmom podrazumjevamo parcijalno ionizirani plin koji se sastoji od mješavine neutralnih molekula i atoma uključujići električno nabijene čestice kao što su elektroni i ioni. Takve su plazme ne-ravnotežne plazme kod kojih su temperature elektrona značajno veće od od onoga što zovemo termodinamičkim temperaturama (tzv. hladne plazme). U takvim uvjetima sudari elektrona s neutralnim molekulama mogu stvoriti vibracijska i elektronska pobuđenja vrlo visokih energija. To vodi nizovima neobičnih kemijskih reakcija koje se inače ne bi dešavale u prirodnom ravnotežnom okruženju. Budući da je elektrone lako zagrijati u električnim poljima (pomoću izboja ili laserskim poljima) ostvaruje se mehanizam za iniciranje i kontrolu endotermnih kemijskih reakcija velike efikasnosti. To otvara mogućnosti za kemijsko procesiranje na velikim skalama električnom energijom proizvedenom iz obnovljivih ili održivih izvora. Utjecaj takvih tehnologija na svjetsku ekonomiju je enorman.

 

Institut za fiziku – javni znanstveni institut u Republici Hrvatskoj posvećen vrhunskim bazičnim istraživanjima u području fizike kao temelju transfera tehnologije i znanja s ciljem da daje značajan, održiv i društveno odgovoran doprinos razvoju hrvatskog društva, regije i Europe. Istraživanja u području kemije plazme provode se na Institutu za fiziku od njegovog osnutka 1960. godine. (www.ifs.hr).

 

 

 

IF Ⓒ 2017