Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Vijesti — 06.11.2018.

Magnetske metode u potrazi za novim strukturnim materijalima budućih fuzijskih postrojenja

Od kojeg materijala treba napraviti stijenku tokamaka buduće fuzijske demonstracijske elektrane DEMO, koja će prihvatljivo dugo vremena odoliti razarajućim efektima bombardiranja visoko-energetskim neutronima? U traženju odgovara na to važno pitanje radi velik broj istraživača u Europi i svijetu uključenim u projekte Eurofuzijskog konzorcija i Eurotama. U dva takva H2020 projekta (WPMAT i M4F) sudjeluje i Institut za fiziku s aktivnostima koje se provode u laboratoriju za AC susceptibilnost. Mjernim uređajima koje su sami izgradili istražuju kako precizno mjerenje magnetske susceptibilnost potencijalnog materijala može pomoći razumijevanju fundamentalne fizike na nanoskali, a osobito razumijevanju migracije defekata koja presudno određuje mehanička svojstva materijala.    

pr-2018-txt

Sl. Relaksacija magnetske susceptibilnosti uzorka željeza visoke čistoće
(10 ppm C) u širokom rasponu mjernih temperatura.

Sastavio: M. Prester, 30.11.2018. 

Navedene aktivnosti laboratorija za AC susceptibilnost uklopljene su u ciljeve projekta Kriogeni centar Instituta za fiziku među kojima se ističu: istraživanje tehnološki važnih materijala koje daje odgovore i na fundamentalna pitanja fizike kondenzirane materije, širenje suradnje uključivanjem u vrhunske međunarodne znanstveno-istraživačke konzorcije, razvoj tehnoloških rješenja za primjenu u mjernim uređajima s potencijalom za patentne prijave i komercijalizaciju.

Odgovore na  navedena pitanja daje nizozemski znanstvenik dr. sc. Tony Donne u intervjuu za Večernji list:

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/premium/istrazujemo-fuziju-jer-vjetar-sunce-voda-nikad-nece-moci-nadomjestiti-fosilna-goriva-1279286

IF Ⓒ 2017