Vijesti — 29.01.2018.

Predstavljanje CEMS projekta

Pozivnica_CEMS kickoff

Na našem Institutu predstavljen je projekt „Potpora vrhunskim istraživanjima Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore“ koji se odnosi na jačanje kapaciteta za razvoj eksperimentalnih istraživanja u području fizike materijala i šire, a njime će se tijekom petogodišnjeg razdoblja značajno modernizirati oprema te proširiti ekspertiza novih generacija znanstvenika uz pomoć 37.990.359 kuna u cijelosti financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na skupu su sudjelovali predstavnici s  Instituta Ruđer Bošković kao nositelja projekta predstavnici  Institut za fiziku kao glavnog partnera. Također, predstavljanju su nazočili pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić te predsjednik Uprave Končar – Institut za elektrotehniku d.d. dr.sc.Siniša Marijan.

U sklopu projekta zaposlit će se 14 novih stručnjaka, a osigurana su sredstva i za školarine te daljnja usavršavanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Osim toga, na projektu će ukupno raditi više od 40 stručnjaka zaposlenih u drugim zavodima koji sudjeluju u radu centra. Uz adaptacije prostora laboratorija, od kojih se dva nalaze na Institutu Ruđer Bošković (IRB), a jedan na Institutu na fiziku (IFS),  projektom će se omogućiti i milijunska ulaganja u opremu sve četiri jedinice ZCI-ja. Tu je važno istaknuti da se neće nabavljati samo gotovi uređaji vrlo određene i ograničene namjene, nego će sredstvima biti nabavljene i različite komponente koje će se iskoristiti za različita unaprjeđenja i dizajn novih vrsta uređaja potrebnih u određenim fazama istraživanja. Time će domaći stručnjaci izgraditi i jedinstvene uređaje koji će omogućiti jedinstvena i svjetski kompetitivna istraživanja na IRB-u i IFS-u.

Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore jedini je nacionalni ZCI iz područja prirodnih znanosti s dominantnom orijentacijom na eksperimentalna istraživanja u kojem znanstvenici provode istraživanja u četiri istraživačke jedinice: fizika i tehnologija ionskih snopova, novi funkcionalni materijali, grafen i srodne dvodimenzionalne strukture, te fotonika i kvantna optika. Glavni cilj centra je sinteza naprednih materijala i struktura, posebno onih koji se mogu primijeniti i u drugim domenama temeljne i primijenjene znanosti, čime će se ovim projektom stvoriti i podloga za inovacije i transfer tehnologija.

Osim Instituta Ruđer Bošković i glavne partnerske ustanove Instituta za fiziku, članovi zajednice prijavitelja na ovom projektu uključuju i Prirodoslovno-matematički fakultet i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci te Končar – Institut za elektrotehniku d.d.

Skup je otvorio i pozdravio dr.sc. Marko Kralj kao ravnatelj Instituta za fiziku i voditelj jedinice ZCI koji se bavi grafenom i srodnim dvodimenzionalnim strukturama. Skup su zatim pozdravili voditelj Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore dr.sc. Mile Ivanda, predsjednik Uprave Končar Institut za elektrotehniku dr.sc. Siniša Marijan, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo. Centar izvrsnosti za napredne materijale predstavio je akademik Milko Jakšić, nakon čega je uslijedila konferencija za tisak.

Nakon toga uslijedilo je predstavljanje projektnih aktivnosti po istraživačkim jedinicama u kojem je sudjelovao veći broj sudionika.

Cijeli program sa sudionicima predstavljanja preuzmite ovdje: Program inicijalnog sastanka

IF Ⓒ 2017 Ndoc Deda