Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Vijesti — 06.02.2019.

Supravodiči: otpor je uzaludan!

Na konferenciji za medije održanoj u utorak, 5. veljače 2019. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Neven Barišić i suradnici prof. dr. sc. Miroslav Požek i dr. sc. Petar Popčević predstavili su najnovije rezultate istraživanja koji bitno utječu na shvaćanja mehanizma visokotemperaturne supravodljivosti. Radi se o problemu koji već više od 30 godina intenzivno zaokuplja pozornost znanstvene zajednice.

Eksperimentalna istraživanja koja su znanstvenici zagrebačkog PMF-a Neven Barišić, Damjan Pelc i Miroslav Požek, u suradnji s kolegom Petrom Popčevićem s Instituta za fiziku, provodili zajedno s ostalim kolegama iz Hrvatske, kao i s kolegama s Tehničkog sveučilišta u Beču i Sveučilišta u Minnesoti, pokazala su kako u visokotemperaturnim supravodičima na bazi kuprata postoji suptilna igra ovisna o omjeru i međudjelovanju između lokaliziranih i delokaliziranih nosioca naboja.

Riječ je o važnim rezultatima, objavljenima u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima s vrlo visokim čimbenikom odjeka. Posebice, najnoviji rezultati sumirani su u četiri znanstvena rada koja su u kratkom periodu objavljena u časopisima Nature Communications i Nature Partner Journal Quantum Materials te dva u časopisu Science Advances.

Vijest o uspjesima naših znanstvenika popratio je niz medija u Hrvatskoj, a možete ih vidjeti na sljedećim poveznicama:

HRT

HINA

Jutarnji list

Večernji list

INDEXHR

 

IF Ⓒ 2017