Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 16.12.2019.

Državna nagrada za znanost

Naš znanstveni suradnik, dr. sc. Dino Novko dobitnik je prestižne Državne nagrade za znanost u području prirodnih znanosti u kategoriji godišnje nagrade za mlade znanstvenike. Ova nagrada dodjeljena je u Hrvatskom Saboru u ponedjeljak 16. prosinca 2019. godine na temelju Odluke o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2018. godinu, koja je donesena na sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost održanoj 16. rujna 2019. godine. Važnost ovog priznanja tim je veća kada se uzme u obzir značajna konkurencija kolega s ostalih znanstvenih institucija u Republici Hrvatskoj.

Dino Novko doktorirao je na University of Basque Country (UPV/EHU) u Španjolskoj i prije dolaska na Institut za fiziku odradio je prvo poslijedoktorsko usavršavanje na Institut für Chemie und Biochemie na Freie Universitätu u Berlinu. Pridružio se Institutu za fiziku 2018. godine kao poslijedoktorand na projektu centra izvrsnosti CEMS u sklopu istraživačke jedinice Znanost o grafenu i srodnim 2D strukturama, koji je financiran sredstavima iz strukturnih fondova EU (KK.01.1.1.01.0001). Od početka 2019. godine Dino Novko je znanstveni suradnik Instituta.

U radovima objavljenim u 2018. godini, a možemo s ponosom konstatirati i uzlaznim intenzitetom nastavno u 2019. godini, Dino Novko koristi ab-initio račune i simulacije, što mu je omogućilo važna otkrića mikroskopskih mehanizama vezano uz disipacije molekula na metalnim površinama, elektron-fonon vezanja i općenito neravnotežne dinamike, neadijabatskih efekata i tranzijentne dinamike na površinama, u atomski tankim materijalima i materijalima od izuzetne važnosti za primjene (supravodljivost, baterije, plazmonika i sl.). Tome svjedoče časopisi u kojima Dino Novko objavljuje, od prestižnog klasika Physical Review Letters, renomiranog Physical Review B ili prestižnih izdanja ACS-a poput The Journal of Physical Chemistry Letters, što ga čini prepoznatljivim i trenutno jednim od najproduktivnijih znanstvenika Instituta za fiziku.

U 2019. godini, Dino Novko je temeljem dodjele iz fonda institutskih razvojnih koeficijenata postao mentor novo zaposlenom doktorandu Antun Lovro Brkiću te je i dobitnik petogodišnjeg Uspostavnog istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost pod naslovom “Istraživanje fononski posredovanih procesa u kvazi-dvodimenzionalnim materijalima”, čija provedba će vrlo skoro početi.

Čestitke kolegi Novku na izuzetnoj aktivnosti i zasluženoj nagradi!

Novko4

dnnagrada

 

IF Ⓒ 2017