Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl

Tehnologija

A A A

Na Institutu za fiziku se u okviru znanstveno istraživačkih projekata odvija i čitav niz aktivnosti koje imaju jasnu tehnologijsku vrijednost te moguću primjenu.

Precizna mjerenja susceptibilnosti

Fundamentalna istraživanja magnetizma na Institutu za fiziku tradicionalno su podržana mjernom opremom vlastitog dizajna i izvedbe. Magnetska ac susceptibilnost, temeljna tehnika u istraživanjima magnetizma, jedna je od tehnika koja se razvijala i usavršavala na Instititu za fiziku tijekom više desetljeća. Usvršavanje metode ac susceptibilnosti prvenstveno je usredotočeno na poboljšanje osjetljivosti. Dosegnuta razina od gotovo 1 nanoEMU (izraženo preko tzv. ekvivalentnog magnetskog momenta) omogućila je fundamentalna istraživanja novih magnetskih i supravodljivih sustava obilježenih intrinsično vrlo malim mjernim signalima. Vođeni zahtjevima tekućih istraživanja magnetizma trajno razvijamo postojeće mjerne opcije i uvodimo nove. Danas je na Institutu za fiziku u funkciji uređaj za mjerenje magnetske ac susceptibilnosti vrhunske osjetljivosti u rasponu temperatura 4.2-350 K i primijenjenim magnetskim poljima do 9 T.

Kontakt: dr. sc. Nikolina Novosel

Spektroskopija plazme

Razvijamo spektroskopske dijagnostičke metode za različite vrste plazmi kao što su laserom inducirana plazma, radio frekventna induktivno ili kapacitivno vezana plazma ili atmosferska plazma. Neke od njih su: optička emisijska spektroskopija (OES), apsorpcijska spektroskopija pomoću optičkog rezonatora (CRDS), laserom inducirana breakdown spektroskopija (LIBS), spektrometrija mase vremenom proleta TOF-MS. Primjene su u području modifikacije površina materijala (polimeri, kompozitni materijali, metali, papir), depozicije tankih filmova (za proizvodnju solarnih ćelija), plazmom potpomognute proizvodnje nanostrukura, detekcije elemenata u tragovima i analize sastava materijala, laserskog paljenja izboja i razvoja plazmenih izvora svjetlosti. Upotrebljavajući mobilne minijaturne spektrometre možemo izvoditi emisijska spektroskopska mjerenja u realnom vremenu različitih procesa u laboratorijskom ili industrijskom okruženju.

Kontakt: dr. sc. Slobodan Milošević

Digitalna interferometrija

Interferometrijske tehnike kao što su holografska interferometrija, vremenski usrednjena holografija i laserska interferometrija poznate su kao brze, nekontaktne i nedestruktivne tehnike te iznimno pogodne za primjenu. Način digitalnog zapisa pomoću matričnih senzora omogućuje učinkovitu obradu i prikaz tražene informacije. Na Institutu razvijamo nekoliko mjernih sustava koji se odnose na: (i) nov način karakteriziranja zvučnika, (ii) analizu modalne strukture titranja glazbenih instrumenata, (iii) membranski detektor čestica, (iv) klasifikaciju mikroskopskih čestica i (v) interferometrijska mjerenja uzoraka u različitim uvjetima.

Kontakt: dr. sc. Nazif Demoli

IF Ⓒ 2017