Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl

Povelja i kodeks

A A A

U rujnu 2012 IF je dobio priznanje Europske komisije kao institucija koja je usvojila “Strategiju ljudskih resursa kroz primjenu Povelje i Kodeksa” 

Europska komisija usvojila je Europsku povelju za istraživače (Povelja) i Kodeks o zapošljavanju istraživača (Kodeks). Ova dva dokumenta sadrže 40 načela koja su upućena istraživačima, poslodavcima i financijerima u javnom i privatnom sektoru.

Povelja daje upute o ulozi, odgovornosti i pravima istraživača, njihovih poslodavaca i organizacija koje financiraju djelatnost. Svrha navedenih načela je osigurati odnos između uključenih strana koji pridonosi uspješnom stvaranju, prijenosu i raspodjeli znanja te utječe na razvoj karijere istraživača.

Kodeks nastoji unaprijediti postupak zapošljavanja, kako bi odabir kandidata bio pravedniji i transparentniji i predlaže različite načine ocjenjivanja sposobnosti.

Strategija ljudskih resursa kroz primjenu Povelje i Kodeksa (HR-strategija) je alat koji pomaže organizacijama provesti načela Povelje i Kodeksa u praksi. Istraživačke ustanove ili organizacije financijeri provode unutarnje analize postojećih pravila i praksi (odgovarajuće zakonodavstvo, pravila i praksa institucija, itd) u usporedbi sa načelima Povelje i Kodeksa.

Na temelju rezultata ove analize, institucija ili organizacija razvija vlastitu HR-strategiju za istraživače koja bi trebala uključivati konkretni akcijski plan koji osigurava informiranje javnosti o mjerama koje su potrebne za provedbu načela Povelje i Kodeksa.

Unutarnja analiza 

U travnju 2010. Institut za fiziku (IF) je potpisao Deklaraciju o pristupanju Europskoj povelji za istraživače i Kodeksu o zapošljavanju istraživača. U lipnju 2011. je provedena unutarnja analiza kako bi se ocijenila usklađenost postojećih nacionalnih i Institutskih propisa, pravila i prakse s preporukama Povelje i Kodeksa. Dokument je usvojilo Znanstveno vijeće IF-a.

Strategija ljudskih resursa kroz primjenu Povelje i Kodeksa – Unutarnja analiza – (pdf) 

Akcijski plan

Akcijski plan je napravljen kako bi se identificirale potrebne izmjene i dopune (u okviru nacionalnih zakona) u pravilima i praksi Instituta, tijela i službe koje bi ove izmjene trebale provoditi te dobro definirane vremenske okvire plana. Napredak unutar predviđenog plana će se kontinuirano pratiti. Akcijski plan (točku po točku) objašnjava detaljnije aktivnosti koje IF namjerava napraviti. Dokument je usvojilo Znanstveno vijeće IF-a u lipnju 2012.

Strategija ljudskih resursa kroz primjenu Povelje i Kodeksa – Akcijski plan – (pdf)

U prosincu 2014. Institut je uspješno sproveo proceduru samo-provjere te završio 4. korak u primjeni HRS4R mehanizma i time zadržao pravo primjene HR znaka.

IF Ⓒ 2017