Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 06.07.2021.

Nagrađeno rješenje za EVA2021 Data Challenge

Naš kolega dr. sc. Tomislav Ivek (Institut za fiziku) i doc. dr. sc. Domagoj Vlah (FER, Sveučilište u Zagrebu) osvojili su prvu nagradu na natjecanju Data Challenge konferencije Extreme Value Analysis 2021 koja je održana 28.06-2.07.2021. u organizaciji The University of Edinburgh, UK. Ove godine natjecanje u sklopu konferencije EVA2021 zahtijevalo je rekonstrukciju učestalosti i izgorjele površine šumskih požara u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom perioda od 23 godine.

Šumski požari obuhvaćaju nekontrolirano izgaranje gorivog materijala prirodne vegetacije. Predstavljaju izuzetnu opasnost za ljudske živote, prirodni okoliš i imovinu, a očekuje se da će njihova učestalost drastično rasti s globalnim klimatskim promjenama. Stoga je tema ovogodišnjeg natjecanja u sklopu konferencije EVA2021 obuhvatila upravo predviđanje učestalosti šumskih požara i izgorjele površine na geografskim i vremenskim točkama s nepostojećim ili oštećenim podacima, a samo na osnovi preostalih dostupnih podataka.

Rješenje dr. sc. T. Ivek i doc. dr. sc. D. Vlah osvojilo je prvo mjesto s najboljom točnosti predviđanja učestalosti požara i izgorjele površine. Njihova metodologija temelji se na naprednoj varijanti tzv. varijacijskih autoenkodera, umjetnih neuronskih mreža koje služe rekonstrukciji podataka u prisustvu šuma, oštećenja ili drugačijih manjkavosti. Za razliku od konkurentskih metoda, ekspertne informacije ni ručno podešavanje podataka nisu potrebni, već neuronska mreža sama pronalazi ključne pravilnosti u dostupnim podacima. Ova se tehnika može primijeniti i u drugim područjima istraživanja koja se oslanjaju na podatke s prostorno-vremenskim ekstremima. Autori će svoj pristup predstaviti u znanstvenom članku koji je trenutačno u izradi.

Ivek

IF Ⓒ 2017