Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 28.04.2023.

Institut za fiziku i 'Ruđer' zajedno organiziraju 'Frizbijadu'

Ruder-i-Institut-za-fiziku-lansiraju-Frizbijadu

Pridružite nam se 2. lipnja 2023. od 9:00 do 17:00 sati u Bijeničkoj cesti 46 na otvorenom danu Instituta Ruđer Bošković (IRB) i Instituta za fiziku (IF) ispunjenom zanimljivim pokusima, posjetima laboratorijima, onlline predavanjima te brojnim interaktivnim aktivnostima koje će nadahnuti i educirati posjetitelje svih uzrasta.

Cilj događanje je učenicima, studentima i široj javnosti pružiti platformu za učenje o najnovijim dostignućima u znanosti i tehnologiji i za suradnju sa znanstvenicima kroz uzbudljive aktivnosti, eksperimente i obrazovne programe, kroz sinergiju najboljih popularizacijskih aktivnosti razvijanih na IRB-u i IF-u u zadnjih desetljeća.

Program obuhvaća posjet laboratorijima za organizirane školske grupe, sadržaje u perivoju i na travnjacima Instituta za fiziku za posjetitelje svih uzrasta, različite video materijale za virtualne posjetitelje svih generacija koji ne mogu uživo posjetiti Frizbijadu.

Otkrij tajne znanstvenih vještina!

Europska komisija je proglasila 2023. godinu Europskom godinom vještina. Stoga je Frizbijada posebno usmjereno je na jačanje znanstvenih vještina i osnaživanje učenika i studenata za budućnost koja je pred njima. Frizbijada nije običan dan otvorenih vrata, to je prilika za posjetitelje svih uzrasta da rasplamsaju svoju maštu, otkriju neke nove vještine i dožive ljepotu znanost na djelu.

Od posjeta najsuvremenijim laboratorijima do otkrivanja svijeta magneta, detekcije zračenja i kriogenih postrojenja, na Frizbijadi ima za svakoga ponešto. Nikako ne propustite vatrene kemijske eksperimente, mikroskope, teleskope, detektore i još mnogo toga u našim istraživačkim postajama na otvorenom koji će također ponuditi zanimljive sadržaje iz fizike, kemije, biologije, biomedicine, istraživanja mora i okoliša.

Registrirajte se sada za obilazak naših laboratorija i aktivnosti na otvorenom i pripremite se za iznenađenje! Požurite, broj mjesta je ograničen!

Kako se prijaviti za obilazak laboratorija?

Za organizirane školske posjete organizirali smo 3 rute koje će u 60 minuta obići po tri laboratorija Instituta za fiziku, kao i fizičare s IRB-a koji će dio svojih aktivnosti pokazati u Institutu za fiziku. Ovaj dio programa rezerviran je samo za organizirane dolaske školskih grupa i nije moguća pojedinačna prijava.

Ruta A – uzrast 11 godina +

Naj cool (hladnija) ruta – ako mislite da je u zamrzivaču hladno, nakon posjeta kriogenom postrojenju, te susreta s hladnim atomima promijenit ćete mišljenje. Saznat ćete i za što se sve primjenjuje ultrabrza spektroskopija. Napomena: za obilazak nije potrebna zimska jakna.

Ruta B – uzrast 6-10 godina

Za naše najmlađe posjetitelje pripremili smo zanimljive interaktivne aktivnosti – upoznajte svijet magneta, načine na koje možemo detektirati zračenje, a od svega toga dići će vam se kosa na glavi. Napomena: dizanje kose moguće je samo ako nema puno gela u kosi.

Ruta C – uzrast 11+ godina

Visoki vakuum u kojem se proizvode novi materijali zasigurno će rasplamsati maštu posjetitelja. U obilasku ćete upoznati i tehnike za analizu materijala, kao i neka njihova zanimljiva svojstva. Napomena: iako “idemo u vakuum” bit će zraka za disanje.

Kako se prijaviti za sadržaje na otvorenom?

Sadržaji na otvorenom bit će organizirani oko nekoliko istraživačkih postaja u šatorima koji su tematski povezani i koji osim fizike, nude i zanimljive sadržaje iz kemije, biologije, biomedicine, istraživanja mora i okoliša. Prijava organiziranih dolazaka je obveznano moguće je i pojedinačno posjetiti ovaj dio događanja bez najave.

Napomenagrupe koje se prijave za obilazak laboratorija ne moraju se posebno prijavljivati za obilazak sadržaja na otvorenom.

U šatorima će svatko pronaći nešto za sebe i veliki i mali. Nećemo sve otkrivati, ali možemo reći da će biti vatrenih kemijskih eksperimenata, uređaja s kojima svakodnevno radimo u laboratoriju (mikroskopi, teleskopi, detektori…), znanstvenika koji se bave proučavanjem ljudi, biljaka, životinja, vode, zraka, tla, ma svega. 

Ček, a gdje je frizbi?

FRIZBI je akronim dobiven iz kratica naših instituta, IRB i IF te riječi znanost. Ali slažemo se, kakva bi to frizbijada bila bez frizbija.

Bit će i frizbija i jo-jo-a i znanstvenika koji će vam otkriti koje sile utječu na njih i pomoći vam da usavršite svoju vještinu i postanete vrhunski bacač!

Prijave su moguće putem poveznice

Prijave su otvorene do petka 12. svibnja.

Nakon prikupljanja dovoljnog broja prijava organizator može privremeno zatvoriti prijave i prije tog datuma.

Nakon prijave organizatori će se javiti vezano uz dogovar točnog vremena posjeta kao i oko svih logističkih detalja.

Više informacija o cijelom događanju stiže uskoro na našim mrežnim stranicama.

Veselimo se zajedničkom druženju!

Registracija

Prijave za posjet škola i organiziranih grupa su moguće putem obrasca do popunjenja slobodnih mjesta.

Web stranica

Za sve dodatne informacije i puno više posjetite stranicu

frizbijada.eu

IF Ⓒ 2017