Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Izdvojeno — 08.12.2023.

Završna konferencija projekta CALT

calt

Projekt „Centar za napredne laserske tehnike (CALT)“ je strateški projekt Republike Hrvatske u području znanstveno-istraživačke infrastrukture, vrijedan preko 16 milijuna eura, financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF). Projekt je uspješno proveden na Institutu za fiziku u razdoblju od 2018. do 2023. godine i rezultirao je potpuno rekonstruiranom zgradom I. krila instituta, uključujući preko 1000 m2 najsuvremenijih laboratorijskih prostora, kao i velikim ulaganjem u znanstvenu opremu temeljenu na naprednim laserskim sustavima. Istovremeno, provedena je i organizacijska reforma instituta kojom je osnovan odsjek CALT, koji okuplja veći dio istraživača instituta. Oni su sada u prilici unaprijediti svoja istraživanja korištenjem najnovije znanstvene opreme. Buduće aktivnosti CALT-a uključuju izobrazbu i pružanje otvorenog pristupa laserskoj opremi te znanstvena i primijenjena istraživanja, koja će se fokusirati na rješavanje društveno relevantnih pitanja vezanih uz okoliš, hranu, zdravlje, energiju i sigurnost.

Projekt CALT je 2011. godine prijavljen na javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za pripremu zalihe infrastrukturnih projekata za ERDF u razdoblju 2014-2020. Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Projekt je uvršten na indikativni popis projekata iz područja znanstvene infrastrukture te mu je 2013. godine dodijeljena pomoć za pripremu projektne dokumentacije iz sredstava Drugog projekta tehnologijskog razvoja (STP II). Projekt CALT uvršten je i u Plan razvoja istraživačke i inovacijske infrastrukture u Republici Hrvatskoj te je u ožujku 2017. godine proglašen projektom od strateške važnosti. Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je 20. veljače 2018. godine odluku o financiranju projekta te je 4. travnja 2018. godine potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, čime je započela provedba projekta, a koja završava 30. prosinca 2023. godine.

Institut za fiziku je jedna od vodećih znanstveno-istraživačkih institucija u području prirodnih znanosti u Republici Hrvatskoj. Istovremeno, institut je jedinstven u Hrvatskoj po postojećoj laserskoj opremi i relevantnoj ekspertizi istraživača u području primjene lasera u istraživanjima. U tom svjetlu posebno naglašavamo kako u Hrvatskoj, kao i na širem području jugoistočne Europe, ne postoje istraživački centri koji su strateški usmjereni prema razvoju napredne laserske infrastrukture za primjenu u interdisciplinarnim istraživanjima i razvoju novih tehnoloških rješenja i inovacija. Navedeno je bilo temelj za uključenje CALT-a 2019. godine u Laserlab-Europe, konzorcij 35 vodećih europskih laserskih laboratorija iz 18 zemalja.

Uz predstavnike Vlade RH, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, konferenciju će uveličati i brojni partneri Instituta za fiziku, predstavnici tvrtki, udruga i medija.

Program konferencije

 Caltd

IF Ⓒ 2017