Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Znanstvene vijesti — 10.06.2022.

Opažanje fotoničkih valova konstantnog intenziteta i inducirane transparencije u prilagođenim ne-Hermitskim rešetkama

Naš kolega Ivor Krešić teorijski je osmislio metodu za uklanjanje raspršenja u sintetičkoj fotoničkoj rešetci u sustavu vremenski multipleksiranih optičkih vlakana. Spomenuta metoda oslanja se na kontroliranje faze i amplitude elektromagnetskih valova umetanjem ne-Hermitskih elemenata u nehomogenu sintetičku fotoničku rešetku. Kolege sa Sveučilista u Rostocku (Njemačka) primijenile su ovu metodu u eksperimentalnom sustavu sintetičke neuređene fotoničke rešetke stvorene korištenjem laserskih pulseva koji se propagiraju unutar optičkih vlakana.

Observation of photonic constant-intensity waves and induced transparency in tailored non-Hermitian lattices

Andrea Steinfurth, Ivor Krešić, Sebastian Weidemann, Mark Kremer, Konstantinos G. Makris, Matthias Heinrich, Stefan Rotter, Alexander Szameit

Science Advances 8 (21), eabl7412 (2022)

 DOI: 10.1126/sciadv.abl7412

Propagacija svjetlosti u nehomogenom mediju uvelike je određena raspršenjem, koje u slučajevima jake neuređenosti sustava može uzrokovati da uređena inicijalna laserska zraka ulaskom u medij u potpunosti izgubi svoj oblik. Takvi se jako raspršujući mediji nalaze i u našem okruženju, npr. čaša mlijeka ili magla, te onemogućuju širenje informacija putem svjetlosti. 

slika1

Slika 1: Eksperimentalna realizacija propagacije gausijanske zrake očuvanog oblika kroz diskretni ne-Hermitski medij. (A) Korištenjem metode razvijene u ovom članku, neuređena diskretna optička rešetka modificirana je na način da omogućuje propagaciju gausijanske zrake kroz velike udaljenosti, bez raspršenja i difrakcije. (B) Nemodificirana rešetka uzrokuje deformaciju inicijalne zrake grananjem na manje dijelove.

Korištenjem metode razvijene u ovom radu, inspirirane sličnim metodama u kontinuiranim medijima, omogućen je izračun točne konfiguracije optičkih gubitaka i dobitaka koje je potrebno dodati nekoj diskretnoj sintetičkoj fotoničkoj rešetci kako bi se utjecaj raspršenja na nehomogenostima u potpunosti poništio. Eksperimenti provedeni u laboratoriju na Sveučilištu u Rostocku pokazali su kako je metoda primjenjiva čak i na vrlo neuređene inicijalne rešetke, kod kojih je prisutna degradacija upadne gausijanske zrake grananjem na manje dijelove (Slika 1). Ova otkrića mogla bi utjecati na buduća istraživanja za primjenu ne-Hermitske optike u kontroli prostorne propagacije svjetlosti.

IF Ⓒ 2017