Ova stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo.

Više informacija možete pronaći u Izjavi o kolačićima.

Slažem se

Kontrast Disl
A A A
Znanstvene vijesti — 05.04.2023.

Objedinjavanje brzog računa za računalom generirane holograme i tiska za nove i postojeće tehnike proizvodnje

Naši su kolege A. L. Brkić, M. Rakić i H. Skenderović skupa s V. Cviljušcem s Grafičkog fakulteta objavili članak koji se bavi novom metodom računalom generiranog holograma (CGH), njihovog tiskanja na foliju, i upisivanjem holograma pomoću femtosekundnog lasera u staklo. Rad je odabran od strane urednika kao Editor’s Pick u časopisu Applied Optics.

Objedinjavanje brzog računa za računalom generirane holograme i tiska za nove i postojeće tehnike proizvodnje

Antun Lovro Brkić, Vladimir Cviljušac, Hrvoje Skenderović, Mario Rakić, Applied optics 62, 10; D119-D124 (2023)
DOI: 10.1364/ao.478388 

Postupak računanja CGH je dobro poznat i istražen problem. Spajanjem CGH metoda i komercijalno dostupnih strojeva za tiskanje holograma (CtF-računalom na film, OP-offset tisak, CtP-računalom na ploču) omogućuje se da svaki proizvedeni hologram bude različit po veličini, obliku, rasterizaciji i informacijama koje sadrži. To im daje značajnu prednost u odnosu na postojeće tehnike proizvodnje u cijeni, vremenu proizvodnje i karakteristikama. Dodatno su prikazani postupci izrade holograma femtosekundnim direktnim laserskim upisivanjem (DLW) i LCOS maskom.

Uz prednost u cijeni i mogućnost masovne proizvodnje, navedene tehnike (slika 1) u kombinaciji s predstavljenom metodom imaju čvrstu osnovu za implementaciju kao sigurnosni element u različitim proizvodima (osobne iskaznice, putovnice…).

slik1

Slika 1. Rekonstrukcija istog računalom generiranog holograma tiskanog različitim tehnikama; (a) LCOS maska, (b) računalom na film, (c) Offset tisak, (d) Lasersko graviranje, i (e) računalom na ploču.

slik2

Slika 2. Detalj holograma urezanog u kvarc, pomoću femtosekundnog DLW-a, na dubini od 300 mikrona ispod površine.

IF Ⓒ 2017