Vijesti

06.02.2019. — VijestiSupravodiči: otpor je uzaludan!

Na konferenciji za medije održanoj u utorak, 5. veljače 2019. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Neven Barišić i suradnici prof. dr. sc. Miroslav Požek i dr. sc. Petar Popčević predstavili su najnovije rezultate istraživanja koji bitno utječu na shvaćanja mehanizma visokotemperaturne supravodljivosti.

05.02.2019. — Znanstvene vijestiUnusual behavior of cuprates explained by heterogeneous charge localization

Naš kolega Petar Popčević u suradnji sa znanstvenicima s Fizičkog odsjeka PMF-a (Zagreb), s Tehničkog sveučilišta u Beču (Austrija) te sveučilišta Minessota (SAD) objavio je rad u prestižnom časopisu Science Advances. U radu je predložen fenomenološki model visokotemperaturnih supravodiča na bazi bakrenih oksida (skraćeno: kuprata), koji na jednostavan način objašnjava i povezuje najvažnija svojstva tih materijala.

28.01.2019. — VijestiUlaganje u opremu Instituta za fiziku u sklopu projekta "Znanstveni centar izvrsnosti"

Na Institutu za fiziku je u periodu 14.-17. siječnja 2019. obavljena instalacija naprednog mikroskopa atomskih sila (AFM) i prvi dio treninga koji je prošlo 9 korisnika.

25.01.2019. — Znanstvene vijestiOrganski izolatori i Mott-Andersonova lokalizacija

Naši kolege Matija Čulo, Tomislav Ivek, Silvia Tomić i Bojana Hamzić su zajedno sa suradnicima iz Zagreba, Japana, SAD-a i Njemačke objavili članak o utjecaju nereda na magnetotransportna svojstva organskih izolatora s Mott-Andersonovom lokalizacijom. Urednik časopisa Physical Review B uvrstio je članak među istaknute tekstove posljednjeg izdanja.

11.01.2019. — Znanstvene vijestiUltrafast transient dynamics of adsorbates on surfaces deciphered: the case of CO on Cu(100)

Naš kolega Dino Novko sa svojim suradnicima iz Španjolske i Njemačke objavio je članak u prestižnom časopisu Physical Review Letters. Kombinirajući mnogočestični račun smetnje i efektivni temperaturni model razdvojili su kanale elektronski i vibracijski tjeranog međudjelovanja u ultrabrzom gibanju CO na metalnim površinama.

17.12.2018. — Vijesti

Obavijest zainteresiranim gospodarskim subjektima-izmjena troškovnika

17.12.2018. — Natječaji

Institut za fiziku objavljuje natječaj za radno mjesto višeg stručnog savjetnika za poslove javne nabave

17.12.2018. — Natječaji

Institut za fiziku raspisuje natječaj za 6 suradničkih (znanstvenih) radnih mjesta

14.12.2018. — Javna nabava

Javni naručitelj Institut za fiziku pokrenuo je postupak nabave za Adaptaciju prostorija radi privremenog preseljenja laboratorija u sklopu provedbe projekta CALT

05.12.2018. — Natječaji

Institut obavještava kandidate koji su dostavili ponudu na javni natječaj za poslove radnog mjesta – rukovoditelj /šef/ Odsjeka u središnjoj službi - rukovoditelj Odsjeka za financije, rad na određeno vrijeme, da je nakon provedenog postupka za prijam u radni odnos izabrana Katica Hunjet.

IF Ⓒ 2017 Ndoc Deda