Vijesti

05.12.2018. — Natječaji

Institut obavještava kandidate koji su dostavili ponudu na javni natječaj za poslove radnog mjesta – rukovoditelj /šef/ Odsjeka u središnjoj službi - rukovoditelj Odsjeka za financije, rad na određeno vrijeme, da je nakon provedenog postupka za prijam u radni odnos izabrana Katica Hunjet.

21.11.2018. — VijestiPredstavljanje infrastrukturnih projekata

U četvrtak 22. studenog 2018. na Institutu za fiziku održat će se zajedničko predstavljanje infrastrukturnih projekata “Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu PMF-ST, PF-ST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta” i “Kriogeni centar Instituta za fiziku”. Predstavljanje će se održati u predavaonici u zgradi Mladen Paić s početkom u 13:30 sati.

14.11.2018. — Natječaji

Ravnatelj Instituta raspisuje natječaj za izbor jednog izvršitelja na radno mjesto rukovoditelj (šef) odsjeka u središnjoj službi- rukovoditelj Odsjeka za financije na određeno vrijeme na puno radno vrijeme uz probni rad, zbog zamjene do povratka djelatnice .

06.11.2018. — VijestiMagnetske metode u potrazi za novim strukturnim materijalima budućih fuzijskih postrojenja

Od kojeg materijala treba napraviti stijenku tokamaka buduće fuzijske demonstracijske elektrane DEMO, koja će prihvatljivo dugo vremena odoliti razarajućim efektima bombardiranja visoko-energetskim neutronima?

05.11.2018. — Znanstvene vijestiNe-Gausijanske fluktuacije upravljaju neuređenim Weylovim polumetalima

Naš kolega Ivan Balog objavio je, zajedno sa svojim suradnicima s ENS de Lyon iz Francuske, rad u prestižnom časopisu Physical Review Letters. Njihov rad predstavlja novi teorijski pristup opisu kvantnog faznog prijelaza, uzrokovanog neredom, u Weyovim polumetalima.

02.11.2018. — VijestiNovi asistent

Od 1. studenog 2018. godine na radnom mjestu asistent/doktorand u Znanstvenoistraživačkom odjelu Instituta za fiziku počinje raditi mag. phys. Mateo Forjan. Kolega Forjan će sudjelovati na projektu “Grupa za primijenjenu i ultrabrzu spektroskopiju i fotokemijsku identifikaciju” kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost. Novom kolegu želimo puno uspjeha u radu.

31.10.2018. — Znanstvene vijestiModel perkolacije univerzalno objasnio pojavu supravodljivosti u kupratima

Kao rezultat suradnje znanstvenika Petra Popčevića s Instituta za fiziku sa znanstvenicima Fizičkog odsjeka PMF-a, tehničkog Sveučilišta u Beču i Sveučilišta Minnesota, objavljen je rad u prestižnom časopisu Quantum materials iz Nature grupe, u kojem je pojava supravodljivosti u dc električnoj otpornosti kuprata objašnjena jednostavnim modelom supravodljive perkolacije.

 

29.10.2018. — VijestiNabava opreme u sklopu projekta Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore

Na Institutu za fiziku su 24. listopada 2018. potpisani ugovori o nabavi mikroskopa u sklopu projekta CEMS-G2D, koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj.

05.10.2018. — Vijesti

Arthur Ashkin, Gérard Mourou i Donna Strickland ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade iz fizike za njihova 'revolucionarna otkrića u području laserske fizike'.

05.10.2018. — VijestiNagrada Hrvatskog fizikalnog društva za najbolje predavanje mlađih članova

Kolega Valentino Jadriško dobio je nagradu Hrvatskog fizikalnog društva za najbolje predavanje mlađih članova Hrvatskog fizikalnog društva (HFD-a) na upravo završenom 11. Znanstvenom skupu Hrvatskog fizikalnog društva koji se ovih dana održao u Belom Manastiru.

IF Ⓒ 2017 Ndoc Deda