Vijesti

10.02.2017. — Natječaj

Natječaj za izbor suradnika u suradničkom zvanju i na radnom mjestu poslijedoktoranda-znanstvena istraživanja na projektu.

20.01.2017. — Znanstvene vijestiSniženje simetrije u kvantnom kagome antiferomagnetu

Mirta Herak je sa suradnicima iz Slovenije, Francuske i SAD-a objavila članak u časopisu Physical Review Letters na temu snižene simetrije herbertsmitita. Taj je kristal najbliža poznata realizacija kvantne kagome rešetke antiferomagneta, a iz ponašanja magnetskih svojstava po prvi put je pokazano da se njegova globalna simetrija snižava s hlađenjem.

17.01.2017. — Natječaji

Natječaj za izbor suradnika u suradničkom zvanju i na radnom mjestu poslijedoktoranda u eksperimentalnoj Fizici kondenzirane materije za rad na uspostavnom HrZZ projektu “Utjecaj magnetske anizotropije na kvantne spinske sustave”

16.01.2017. — Natječaji

Natječaj za izbor suradnika u suradničkom zvanju i na radnom mjestu poslijedoktoranda u eksperimentalnoj Atomskoj i molekulskoj fizici.

09.01.2017. — Natječaji

Na temelju članka 40. i 41. Zakona o ustanovama Upravno vijeće Instituta za fiziku raspisuje natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja Instituta za fiziku.

02.12.2016. — Natječaji

Natječaj za izbor jednog službenika na položaju I. vrste – rukovoditelj pododsjeka u središnjoj službi na neodređeno vrijeme.

01.12.2016. — Znanstvene vijestiRazlikovanje kompleksa DNK i proteina translokacijom kroz nanokapilare

Grupa prof. A. Rađenović s EPFL, Švicarska i Sanjin Marion, asistent na Institutu za fiziku su objavili članak u NanoLetters o translokaciji makromolekula kroz nanokapilare. Tehnika omogućuje razlikovanje kompleksa DNK-proteina i određivanje njihovih mjesta vezanja, te potvrđuje koncept praktičnih uređaja s nanoporama.

 

11.11.2016. — Znanstvene vijestiInstitutu za fiziku i njegovim izumiteljima dr. Mladenu Presteru i dr. Đuri Drobcu dodijeljen američki patent

Institutu za fiziku i njegovim izumiteljima dr. Mladenu Presteru i dr. Đuri Drobcu dodijeljen je američki patent US 9,458,969 B2 za izum “Cryostat with PTR cooling and two stage sample holder thermalization”.

03.11.2016. — Natječaji

Natječaj za izbor asistent iz područja prirodnih znanosti – 1 izvršitelja/ice za rad na BICRO PoC projektu Instituta „QuartzNano: Senzori za kvarcnu mikrovagu unaprijeđeni na nanoskali“.

31.10.2016. — Znanstvene vijestiSvojstva niskotemperaturnog uređenja u 1D poluvodiču (NbSe4)3I

Dvije grupe na Institutu za fiziku su nedavno objavile zajednički rad u časopisu Physical Review B na temu proučavanja faznih prijelaza u poluvodiču (NbSe4)3I tehnikom ultrabrze vremenski razlučive spektroskopije koja je time po prvi put do sada uspostavljena na Institutu. Ovo je ujedno i prva zajednička suradnja dvije grupe koje inače pokrivaju različite grane fizike: atomsku fiziku i fiziku kondenzirane materije.